79% van aanbod supermarkten niet op de schijf van vijf

Overwegend ongezond aanbod supermarkten

Voedingsrijk en smaakvol eten is niet vanzelfsprekend. 79% van het aanbod in supermarkten staat niet op de schijf van vijf (Wageningen Universiteit & Research).

Een ongezond voedingspatroon is een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van overgewicht, obesitas en voedingsgerelateerde chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker.

Gezonde voeding draagt bij aan de preventie van deze chronische aandoeningen en resulteert bovendien in een betere kwaliteit van leven, mondgezondheid, darmgezondheid en de groei en ontwikkeling van kinderen.

Naar schatting was ongezonde voeding in Nederland in 2017 verantwoordelijk voor € 8.8 miljard aan kosten, waarvan € 6 miljard aan zorgkosten (3). De overige € 2.8 miljard betrof indirecte kosten, zoals verlies van productiviteit door ziekteverzuim.

Bovenstaand onderzoek toont aan hoe belangrijk lokale versspeciaalzaken als de ambachtelijk bakker, slager, groentewinkel, viswinkel etc. zijn om te zorgen dat voedingsrijk en smaakvol voedsel aangeboden wordt in de leefomgeving. Door dát aanbod uit te breiden met lokaal collectief digitaal gemak en lokale brengservice (Digitaal Dorpsplein) helpen aanbieders van lokaal voedsel de bevolking gemakkelijker gezonder eten.

Lees hier de voordelen van een Digitaal Dorpsplein voor jou als ondernemer.